TCMB Lideri Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporunun tarifini gerçekleştirmek ismine harekete geçti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İdari Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında sunum yaptı. Sunumun akabinde yapılan brifingde ise gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu’nun açıklamaları ortasında Dijital Lira da yer aldı. İşte detaylar…
Dijital Lira çalışmaları devam ediyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Lideri Şahap Kavcıoğlu, enflasyon iddiaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kavcıoğlu, TCMB’nin enflasyon oranının 2023 yılı sonunda %22,3 düzeyinde kalmasını beklediğini belirtti. Ayrıyeten 2024 yılında ise %8,8 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüğünü açıkladı. Enflasyon ve iktisat hususlarının yanı Dizi Şahap Kavcıoğlu, Türkiye’nin Merkez Bankası tarafından önerilen dijital liranın gidişatına ait soruları da yanıtladı. Bilgilendirme oturumu sırasında Kavcıoğlu, dijital lira projesinin durumu hakkındaki bir soruya Karşılık verdi.
Kavcıoğlu, dijital Nakit ünitesi üzerindeki çalışmaların hala devam ettiğini açıkladı. TCMB genel müdürlerinin proje üzerinde ağır bir biçimde çalıştığını belirtti. Açıklamalara nazaran pilot basamak başarılı oldu. TCMB şu anda projenin sonraki etaplarını gerçekleştirmek için paydaşlarla Bir arada çalışıyor. Kavcıoğlu, projenin yolunda gittiğine işaret etti. Türkiye’nin dijital Nakit ünitesi geliştirme konusunda dünyadaki öteki birçok ülkenin önünde olduğunu teyit etti. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere Türkiye bir müddettir merkez bankası dijital Nakit ünitesinin potansiyel yararlarını araştırıyor. Hatta ülkemiz, dijital Nakit mümkünlüğünü keşfetme konusunda dünyadaki en proaktif ülkelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye Merkez Bankası halihazırda Nakit ünitesi için pilot testler gerçekleştirdi.
Toplantıdaki öteki konular
Kavcıoğlu tıpkı oturumda iktisadın genel sıhhatinden bahsetti. Ayrıyeten kuvvetli bir istikrara ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi ele aldı. Türkiye iktisadının satın alma gücü paritesi endeksi kullanılarak ölçüldüğünde gelişmiş ülkelerin düzeylerine süratle yaklaştığını ortaya koydu. Kavcıoğlu ayrıyeten sarsıntının akabinde tüketici harcamalarında yaşanan düşüşe Karşın Türkiye iktisadının kuvvetli toparlanma işaretleri gösterdiğini belirtti. Ayrıyeten, global iktisat üst taraflı enflasyon riskleriyle karşı karşıyayken Türk bankacılık kesiminin istikrarlı ve sağlam olduğunu belirtti.
Kavcıoğlu nihayet olarak, GSYH’nin 2022 yılında %5,6 oranında büyümesi beklendiğinden ülkenin ödemeler istikrarının güzelleşmeye devam edeceğine olan inancını lisana getirdi. Başarılı bir biçimde uygulanması halinde dijital lira, Türkiye’nin finansal sistemi için ileriye gerçek atılmış Aka bir adımı temsil edecek. Daha süratli ve daha verimli süreçlere İmkan sağlarken finansal iştiraki da artırma mümkünlüğü sunacak. Dünya daha dijital bir finansal geleceğe gerçek ilerlerken, Türkiye’nin CBDC geliştirme gayretleri Aka Ehemmiyet taşıyor. Önümüzdeki süreçte hususa dair gelişmeleri Vakit gösterecek.
Yorum Yok