Federal Reserve’in Fazla Çok sıkılaştırarak iktisatta bir şeyleri kıracağına dair artan bir dehşet var. Bu senaryoda, The London Bullion Market Association (LBMA) altın fiyatı anketine nazaran parlak metal bu Yıl yeni rekor düzeylere bakıyor olabilir.
Merkez bankalarının nema artırım çılgınlığı altın için olumsuz, ancak…
Yıla bir ralli ile başlayıp Şubat ayındaki adımlarını takip eden analistler, 2023’ün Geri kalanı için altının üç anne etkenine işaret ettiler: Fed-dolar görünümü, enflasyon ve jeopolitik. Bu yılki yıllık LBMA fiyat anketine 30 analist katıldı. Ankette altının ortalama fiyatı 1.860 dolar oldu. Anketteki altın varsayımları 1.594 ile 2.025 dolar ortasında değişiyor.
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, görünüm, piyasaların Fed’in nema artırım beklentilerini ‘daha uzun mühlet, daha yüksek nema oranları’ temasına dayalı olarak tekrar fiyatlandırmasıyla ortaya çıkıyor. Ve artık altın analistleri, ABD merkez bankasının Fazla süratli yürüyüş yaparak iktisatta bir şeyleri bozabileceği konusunda uyarıyorlar. Degussa’nın baş ekonomisti Thorsten Polleit, LBMA’nın 2023 Bedelli Madenler Kestirim Anketi sırasında, yüksek nema oranlarının altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırdığını, talebi ve hasebiyle fiyatı düşürdüğünü belirtiyor. Analist ayrıyeten, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Merkez bankaları bunu abartacak, faizi Fazla Çok artıracak, ekonomik döngüye ve mali piyasalara o denli bir ziyan verecek ki, Nakit siyaseti sıkılaştırmalarının bu Yıl içinde sona ermesi ve Aksine çevrilmesi gerekecek. İşte bu, altının yükselebileceği vakit. Bu Yıl ortalama altın fiyatının 2 bin dolar olacağını kestirim ediyorum ve 2.200 dolara kadar yükselme potansiyeli var.
“Fed, altın daha da düşmeden Evvel bir şeyi kıracak”
MKS PAMP metal stratejisi lideri Nicky Shiels, yatırımcıların Nakit siyasetinin her Vakit gecikmeli devinim ettiğini hatırlamaları gerektiğini söylüyor. Shiels, “Geçen Yıl gördüğümüz artırımlar piyasaya Geri dönecek ve Fed, altın daha da düşmeden Evvel bir şeyi kıracak” diyor. Shiels, devam ederek, şu konulara da dikkat çekiyor:
Yatırım talebi de altın fiyatlarını destekleyen katalizör olacak. Devasa ETF net çıkışları, geçen Yıl altın fiyatlarındaki Aksi rüzgarlara katkıda bulundu. Bu yıl, ABD dolarının Doruk yaptığı görünümüyle yatırım talebinin yine ortaya çıktığını göreceğiz. Artan stagflasyon ve sakinlik riskleri ve yüksek fizikî talep nedeniyle ortalama fiyat iddiam 1.880 dolar.
“Sarı metal için kilit nokta bu!”
Analistler, 2022 yılını sabit bir formda kapattıktan sonra altını hala yeterli bir enflasyon müdafaası olarak görüyor. HSBC Kıymetli Metaller baş Analisti James Steel, “Ancak kilit nokta, enflasyon bilgileriyle alakalı olarak altının nasıl devinim ettiğini anlamak,” diyor. Analist, görüşlerini açıklamaya şu biçimde devam ediyor:
Altın, en nihayet enflasyon datalarına reaksiyon vermeme eğiliminde. Bunun yerine, bu bilgilere mali reaksiyon öngörüyor. Bu çoklukla daha yüksek enflasyon baskısı aldığınızda altının neden düştüğünü açıklıyor. Altının nihayet yirmi yıldaki performansına dayanarak, değerli metalin yılda %8 artması dikkate paha. Bu, yatırımcıları enflasyon oranına karşı telafi etti. nihayet iki yıldır altın tüketici fiyatlarına yakın bir bağ göstermiyor lakin bu süreksiz olacak.
“Türkiye, resmi kesimin en Aka külçe alıcısı oldu”
Diğer analistler, 2023’te %3’lük bir TÜFE’yi göz gerisi ederek enflasyonu daha problemli görüyorlar. Ayrıyeten, dolarizasyondan arındırma teması bu Yıl altın fiyatlarının yükselmesini Aka ölçüde destekliyor. Shiels, “Merkez bankası altın alımı 2022’de rekor düzeylere ulaştı. Dolarsızlaştırma teması bu yıl, Özellikle de globalleşmenin hızlanmasıyla devam ediyor,” yorumunu yapıyor.
Polleit, merkez bankalarının geçen Yıl 1.136 ton altın satın aldığını ve Batılı olmayan merkez bankalarının çeşitlendirme yapıp, ABD dolarına olan risklerini azaltırken baskın alıcılar olmaya devam etmelerinin beklendiğini söylüyor. Bu bağlamda Polleit, şu açıklamayı yapıyor:
Doların bir gecede global rezerv statüsünü kaybedeceğine inanmasam da, daha Çok Özel ve kurumsal yatırımcının ABD dolarının bir kısmını altın da iç olmak üzere öbür varlıklar için harcayacağını varsayım ediyorum. Bu da altının piyasa bedelini yükseltmeli.
Shiels, Türkiye’de nihayet vakitlerde meydana gelen yıkıcı sarsıntıların ülkenin uzun vadeli altın emellerini muhtemelen etkilemeyeceğini de kelamlarına ekliyor. Geçen Yıl Türkiye 148 ton alımla resmi dalın en Aka altın alıcısı oldu. Shiels, “Depremlerin iktisat üzerinde Olumsuz bir tesiri olursa ve TL daha da zayıflarsa, orta ve uzun vadede Türkiye’de hem fiziki hem de merkez bankası talebi toparlanacak” değerlendirmesini yapıyor.
Yorum Yok