Bitcoin ve diğer kripto varlıkları, bu yeni teknolojinin aslında 1400 Yıl öncesine dayanan bir kavram olan İslami finansa nasıl uyduğunu anlamaya çalışırken İslam alimlerinin beyinlerini tırmalıyor. Çeşitli İslam alimlerinin görüşlerini ve sorunun yanıtını keşfetmek için okumaya devam edin: Bitcoin helal mi?
İslami finansta bir şeyi helal yahut haram yapan nedir?
İslami finans, Kuran’dan ve Hz. Muhammed’in kelamlarından alınan yol gösterici prensipler olan Şeriat maddelerine Müsait finansal faaliyetleri kapsar. Bu İslami kurallara dayanarak, birtakım finansal faaliyetlere müsaade verilir (helal), kimileri ise yasaktır (haram). Bu, İslami finansın hiçbir formda klâsik finans üzere olmadığı manasına gelir. Zira birtakım uygulamalar dini nedenlerle yasaklanmıştır. Örneğin, kredilere çok faiz, riba yüklemek, borç verenin lehine olduğu ve borç alandan yararlandığı için sömürücü bir aktiflik olarak kabul edilir.
İslam Alimlerinin Bitcoin Yorumu
Helal ve haramın statükosu, klasik finansal uygulamalara nazaran Fazla açıktır. Bununla birlikte, yeni ve karmaşık oldukları için kripto varlıkları Laf konusu olduğunda işler farklıdır. Bu nedenle dijital varlıkların, helal mi yoksa haram mı oldukları konusu İslam alimleri için bir münakaşa konusu haline geldi. İşte İslam alimleri tarafından Bitcoin (BTC) ve kripto Nakit ünitelerinin Çeşitli yorumları.
Bahreyn’deki Şeriat İnceleme Bürosu
Akademisyenler, 2018’de Ethereum (ETH) ve Bitcoin üzere kripto Nakit ünitelerine yapılan yatırımlara Şeriat kanunu kapsamında müsaade verildiğini ve hasebiyle helal olduğunu söyledi.
Müftü Taki Usmani
Müftü Taqi Usmani ise Bitcoin ve öbür kripto paraların spekülatif yatırımlarda ve yasadışı süreçlerde kullanıldığı için haram olduğunu söylüyor. Ayrıyeten, bir Nakit ünitesinin çoklukla Şeriat maddelerine nazaran bir değişim aracı olması gerektiğini belirtiyor. “Kâr elde etmek için kullanıldığında haram olur” diyor. Bu nedenle Usmani’nin kelamlarıyla Müslümanların kripto Nakit ünitesini kabul etmelerine müsaade verilmiyor.
HSBC Amanah Malaysia Bhd’nin Şeriat Komitesi Lideri Dr. Ziyaad Mahomed
Dr. Ziyaad Mahomed’e nazaran, Şeriat yasası Nakit ünitelerinin gerçek bir kıymete sahip olmasını gerektirmiyor. Bunun yerine toplum, bir Nakit ünitesinin günlük süreçlerde değerli ve kabul edilebilir olduğu konusunda hemfikir olmalı. Bu görüşe nazaran, bu, bir Nakit ünitesi olarak kullanmak için toplumsal bir Fikir birliği varsa, muhtemelen Bitcoin’in helal olduğu manasına geliyor.
Müftü Muhammed Ebu Bekir
Şeriat danışmanı Müftü Muhammed Abu-Bakar’ın kripto yorumu, 2018’de Müslüman topluluk içindeki BTC ve ETH yatırımlarında Kıymetli bir artışı tetikledi. bütün Nakit ünitelerinin spekülatif bir ögesi olduğunu ileri sürüyor. Bu, Bitcoin’in spekülatif tabiatının onu kesinlikle haram kılmadığı manasına geliyor. Zira diğer bütün Nakit ünitelerinin de tabiatı gereği spekülatif olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle, onun görüşüne nazaran, Bitcoin helal.
Şeyh Şevki Allam
Mısır Aka Müftüsü Shaykh Shawki Allam, dijital varlıkların Nakit ünitesi olarak gereğince prestij kazanmadıkları için haram olduğunu söylüyor. Onun mantığı, kriptoyu yüksek riskli varlıklar olarak gören öbür Orta şark Şeriat alımlarına benziyor. Şu açıklamayı yapıyor:
Bence kripto Nakit ticareti haramdır. Bunun nedeni, yasal kuruluşlar tarafından kabul edilebilir bir değişim aracı olarak onaylanmamasıdır. Bu Cin Nakit üniteleri kaçak mal ticaretinde ve kara Nakit aklamada kullanılıyor.
Asrorun Niam Sholeh
Asrorun Niam Sholeh, Endonezya İslam alimleri kurulunun dini kararnamelerinin başı. Ona nazaran kripto ticareti Yasa dışı. Zira dijital varlıklarda “belirsizlik, bahis ve zarar” ögeleri Birlikte var.
Anas Amatayakul
Tayland İslam Bankası’nı Şeriat’ta yöneten komiteye liderlik eden akademisyen Anas Amatayakul’un Farklı bir görüşü var. Kripto hakkındaki fetvası (hukuki karar), insanların bundan kaçınması gerektiği. Lakin şimdilik. Amatayakul, teknolojik değişim yanlısı olduğunu söylüyor. Lakin kripto alanının Fazla süratli devinim ettiğini kaydediyor. Bu yüzden, Müslümanların servetlerini korumak için şimdilik bundan kaçınmaları gerektiğini Anlatım ediyor.
Kuzey Amerika Fıkıh Konseyi
Kuzey Amerika Fıkıh Konseyi’nin oybirliğiyle aldığı fetva, Bitcoin’in Şeriat kanunlarına nazaran helal olduğu tarafında.
Malezya Emniyet Kurulu Şeriat Müşavere Kurulu Şubesi
Bu kurulun görüşü, şimal Amerika Fıkıh Konseyi’nin aldığı konuma benziyor. Bu kurulun üyeleri, kripto ticaretinin ve yatırımının Şeriat maddelerine Müsait olduğunu kaydediyor.
Londra Merkezli Shacklewell Lane Camii
Shacklewell Lane Camii, 2018’de İngiltere’de kripto bağışlarını kabul eden birinci mescitlerden biriydi. Önderlerinin kripto varlıklarını helal olarak gördüklerini gösteriyor.
Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı
Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto paraları spekülatif varlıklar oldukları söylüyor. Ayrıyeten, rastgele bir merkezi otoritenin denetlemediğini, yasadışı faaliyetlerde kullanıldığını ve alım satımının ‘uygunsuz’ olduğunu belirtiyor. Bu yüzden, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere haram olarak kıymetlendiriyor.
Peki Bitcoin Helal mi Haram mı?
Bitcoin’in helal yahut haram statüsü Laf konusu olduğunda şeriat alimlerinin ikiye ayrıldığı açık. Bitcoin ve diğer kripto Nakit ünitelerinin haram olduğunu söyleyenler, çoğunlukla spekülasyon konusuna eğiliyor. Ayrıyeten, Bitcoin piyasalarıyla ilişkilendirilen yasadışı faaliyetlerden bahsediyorlar. Buna ek olarak, pozisyonlarını destekleyen faktörler olarak merkezi bir otoritenin olmamasını gösteriyorlar.
Öte yandan, Bitcoin’i helal olarak kıymetlendiren ilim adamları aşağıdaki konulara bakıyorlar.
- Ademi merkeziyetçilik: BTC merkezi değildir, bu nedenle merkezi yetkililerin istismarını önler.
- Şeffaflık: Bitcoin süreçlerini herkesin görmesi mümkün.
- İslami kontrat kuralları: Bu kurallara nazaran Bitcoin’in helal sayılabilmesi için mal olması gerekiyor. Mal, tesirli depolama ve bulundurmayı ima eder. Bitcoin bu kriterlere uyuyor. Zira insanların ona sahip olma imkanı var. Ayrıyeten, onu saklamaları mümkün. Yani, ticari bir kıymeti var.
- Anti-faiz: Bitcoin kavramı, kurucu(lar)ına kar sağlamaktan çok toplumu güçlendirme gereksiniminden doğar.
Bu, Bitcoin’in duruma nazaran helal yahut haram olabileceği manasına gelir. mesela Mısır ve Türkiye haram duruşunu benimsiyor. Bununla Bir arada Malezya ve Bahreyn üstteki bilimsel yorumlarına dayanarak Bitcoin’i helal kabul ediyor. Ayrıyeten, çoğunluğu Müslüman ülkeler olan BAE ve Suudi Arabistan, merkez bankası dijital Nakit üniteleri (CBDC’ler) halinde kendi dijital Nakit ünitelerini oluşturmayı planlıyor. Bu, bu yetki alanlarında genel olarak dijital varlıklara yönelik Olumlu bir görüşü gösteriyor.
Yorum Yok