ABD Vadeli Emtia Süreçleri Komisyonu (CFTC)’ndan alınan en son datalara nazaran, hedge fonları, idare şurası genelindeki risklerini azalttıkları için altın’a ilgiyi kaybediyor. Analistlere nazaran, uzun vadeli temeller altın fiyatları için destekleyici olmaya devam ediyor. Analistler, fiyatlar dengeli bir yükseliş ivmesi bulmaya çalışırken, yükselen nominal getirilerin altın yatırımcılarına ziyan verdiğini belirtiyor.
Commerzbank analisti: Altın, mevcut piyasa ortamında çok önemli bir rüzgârla karşı karşıya
Commerzbank’ta değerli metal analisti olan Carsten Fritsch, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
Altın, mevcut piyasa ortamında çok önemli bir rüzgârla karşı karşıya. Durağan spekülatif net long konumlar ve altın ETF’lerinden gelen bariz çıkışların gösterdiği üzere, yatırımcıların şu anda öbür favorileri var.
CFTC 9 Şubat’ta sona eren hafta için yayınladığı raporda, para yöneticilerinin COMEX altın vadeli süreçlerinde spekülatif brüt long konumlarını 2.329 kontrat ile 134.733’e düşürdüğünü gösterdi. Aynı vakitte, short konumlar 2.191 kontrat ile düşerek 47.093’e geriledi. Altın’ın net long durumları şu anda 87.640 kontratta, evvelki haftaya nazaran nispeten değişmedi.
Saxo Bank analisti: Altın fiyatları dış piyasa gelişmelerine yanıt veremiyor
Saxo Bank emtia stratejisi müdürü Ole Hansen bir araştırma notunda, piyasaları yorumladı ve şunları söyledi:
Altın’ın dış piyasa gelişmelerine karşılık verememesi hem long hem de short konumların azalmasına neden oldu. Böylelikle nette durum değişmedi ve neredeyse 20 ayın en düşük düzeyine ulaştı.
Geçtiğimiz periyotlarda altın fiyatları bir haftanın en yüksek düzeyine çıkmayı başardı. Lakin piyasa, fiyatları ONS başına 1.850 doların üzerinde tutmak için kâfi alım momentumuna sahip değildi.
TD Securities analistleri: 1.800 doların üzerindeki fiyat, güç işaretlerini ortaya koyuyor!
TD Securities’deki emtia analistleri, altın piyasasındaki son durumu kıymetlendirdi ve şunları söyledi:
FED’in daha dik bir getiri eğrisini denetim altına almaya yönelik pasif yaklaşımıyla, gerçek oranlar enflasyon beklentileri yerine nominal oranlar tarafından yönlendiriliyor. Bu durum altın böceklerini savunmasız bırakıyor.
Bununla birlikte TD Securities’deki emtia analistleri, ONS’u 1.800 doların üzerinde destekleyen eğilimin altını çiziyor. Analistler bunun, bedelli metalin daha yükseğe çıkması biraz daha uzun sürecek olsa bile dirençli bir güç işareti olduğunu ekliyor:
Piyasa daha güçlü bir temele sahipken, şimdi bir boğa koşusu beklemiyoruz. Zira global piyasalardaki fiyat hareketi FED’in esnekliğini test etmeye yakın bir yerde kalmadı. Yatırım akışları sonlu kalırken getiri eğrisinin dikleşen bir yolda kalabileceğini gösteriyor. Şimdilik….
Yorum Yok