Avrupa Parlamentosu, Kasım ayında kripto Nakit çerçevesi olan MiCA’ya yönelik bir oylama yapacaktı. Fakat artık oylamanın önümüzdeki yılın başlarına erteleneceği ortaya çıktı. İşte detaylar…
Avrupa Parlamentosu, kripto Nakit çerçevesi için oylama sürecini Şubat 2023’e erteliyor
Avrupa Parlamentosu, Kasım ayında yapılacak bir genel konsey oturumunda Markets in Crypto-Assets (MiCA) hakkındaki nihayet oylamasını yapacaktı. Lakin taslağın 24 AB lisanına çevrilmesi gerekiyor. Metin teknik ve uzun olduğu için, bir meclis sözcüsüne nazaran yönetmeliğin kabulü Şubat 2023’e ertelenebilir. Parlamento ve Avrupa Kurulu tarafından kabul edildikten sonra da süreç bitmiyor. Metin, AB Resmi Gazetesine eklenecek. Bu da uzun bir kural koyma sürecinin başlangıcına işaret edecek.
MiCA mevzuatı, Avrupa düzenleyicilerine kripto Nakit alanına dair harekete geçmeleri için 12-18 aylık bir mühlet verir. Yani Avrupa ülkelerinin Yasa koyucuları, bir buçuk Yıl içerisinde Laf konusu çerçeveye Müsait bir düzenleme ortaya koymalı. Bu süreçte ise, Avrupa’nın mali denetçileri ve Avrupa Komitesi izlenecek. Yetkililer, yasanın uygulanması hakkında son detayları belirleyecek.
Son parlamento oylamasının kabulündeki gecikme, MiCA’da özetlenen yeni kuralların uygulamaya girme sürecini geciktirdi. Oylamanın Şubat 2023’te gerçekleşeceği düşünülürse; kurallar en erken Şubat 2024’te uygulamaya girecek. Böylelikle, düstur koyma ve uygulama süreci planlanandan daha sonra başlayacak.
MiCA hangi kripto paraları kapsıyor?
MiCA’nın metnine nazaran kripto Nakit düzenlemelerinde Özellikle stablecoin’ler gaye alınmakta. Tasarıda var AB finansal hizmetler mevzuatı kapsamında olmayan kripto paralar için yasal katılık sağlanması hedefleniyor. Ayrıyeten AB’deki kripto Nakit ticaret platformlarının belli kurallar çerçevesinde devinim etmesi amaçlanıyor. MiCA hasebiyle Avrupalı düzenleyicilerin göz diktiği stablecoin’lerin kimilerini aşağıdaki listede görebilirsiniz:
Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere Avrupa Parlamentosu, Özellikle Terra (LUNA) çöküşünün akabinde stablecoin’leri odağına aldı. Terra, algoritmik stablecoin’i UST’nin 1 dolar sabitini kaybetmesiyle piyasa çapında Aka bir çöküşe neden olmuştu. Bu nedenle yetkililer, kullanıcıların mağduriyetini azaltmak ismine bu alana yöneldi. diğer yandan, Yasa koyucuların odağında non-fungible token’lar (NFT) da yer aldı. Hatta MiCA tasarısı, NFT’ler ve stablecoin’lerin eksikliği nedeniyle güncellendi.
Yorum Yok