Son bir haftadır yaşanan FTX krizi birçok altcoin’i ezdi. Lakin düşüşler sırasında kazanımlar gören altcoin projeleri de oldu. Kriptokoin.com olarak FTX krizini fırsata dönüştüren altcoin projelerini aktarıyoruz.
FTX krizi piyasa genelinde düşüşlere neden oldu
Özellikle JUST (JST) yaklaşık yüzde 1200’lük bir yükseliş yaşadı. BTT ve TRX her biri en az yüzde 500 oranında yükseldi. Kullanıcılar, FTX’te yer Meydan kilitli likiditeyi çıkarmanın yollarını bulmaya çalışırken, JUST (JST) üzere Tron tabanlı token’lar üst taraflı devinim etti. CoinGecko tarafından sağlanan bilgilere nazaran, Tron’un Lokal altcoin’i TRX, yükselişle karşılaştı. Bu ortada BTT, JST ve SUN, borsada piyasa fiyatına kıyasla yüzde 525 ile yüzde 1.196 ortasında yükselişlere Şahit oldu.
Tron ekosisteminin token’larında görünen çok yükseliş, TRX, BTT, JST ve SUN sahiplerinin Nakit çekmesine müsaade veren 10 Kasım muahedesinin sonrasında geldi. Mutabakat ise, FTX’teki yatırımcıların kilitli fonlarını Geri alabilmek için Tron ile ilgili token’larının artışıyla sonuçlandı. Analistler, altcoin’leri yüksek fiyattan satın almanın ve sonra Öbür borsada satılması halinde kayıplara neden olabileceği belirtiliyor.
FTX borsasından hudutlu Cazibe süreci duyurusu
FTX web sitesinde, Bahamalar’daki müşterilerince Nakit Cazibe süreçleri yapılamadığı paylaşıldı. Bununla birlikte, borsadan Nakit çekebilecek Biricik bir kişinin olduğu konuşuldu. Ayrıyeten FTX.US, Nakit çekme süreçlerini durdurduklarını paylaştı. Sonrasında ise tıpkı yolu izleyebileceklerini paylaştı. Bununla birlikte, Nakit çekme süreçleri canlıya alınırken FTX’in Tron tabanlı token’ların yeni mevduatlarını devir dışı bıraktı.
11 Kasım tarihinde Twitter kullanıcılarından biri gelişme ile ilgili paylaşımda bulundu. Kullanıcı paylaşımında şunları söyledi:
Bu, Tron bir ton Nakit kazanırken FTX müşterilerinin dolar üzerinden yine alım yapması manasına geliyor.
Ancak, Bahamalar taşınır Değerler Komisyonu’nu 10 Kasım’da FTX Digital Markets ve “ilişkili taraflar”ın varlıklarını dondurdu. Akabinde firmanın ülkedeki süreçlerini askıya aldı. Kripto topluluğuna nazaran bu süreçler epey kuşkulu görünüyor.
Tether’de yaşanan hareketlilik dikkat çekti
Alameda/FTX/Binance ortasında yaşananlar kripto Nakit piyasasını tehlikeye soktu. Birçok yatrımcı agresif bir biçimde fonlarını stabilcoin’ler aktardı. Fakat, USD’ye sabitlenen token’lar bugün tam manasıyla “güvenli liman” olmaktan uzak. USDT düşüş yaşadı, fakat USDC, BUSD yükseldi. 10 Kasım’da yatırımcılar ve analistler Curve Finance (CRV) ve Aave (AAVE) havuzlarında olağandışı hareketlilikler farketti.
Alameda Research’ün, Circle tarafından ödünç alınan USDT’yi USDC ile takas ederek Tether’i (USDT) “shortlamaya” başladığı tez edildi. Sürecin sonucunda, USDT sabitleyicisinde Çabucak bir dengesizlik yaşandı. Tether, Mayıs ayındaki UST çöküşünden bu yana en düşük Tertip olan 0,98 doların altına düştü. Buna karşılık, USDC 1.007 dolara yükseldi. Bu dengesizlik, tehlikeli arbitraj fırsatlarının kilidini açmaktadır.
Ardından, Tether Limited, FTX dayanaklı adresi 46 milyon doların üzerinde en Aka stablecoin ile bloke etti. Bu kısıtlama, Whale Alert tarafından kaydedildi.
Stabilcoin’ler inançlı liman olabilir mi?
Bu en Fazla Binance’in stablecoin’i BUSD yararlandı: USDT sahipleri fonlarını BUSD ile değiştirmeye başlayınca fiyatı 1.012 doların üzerine çıktı. Merkezi olmayan durağan paralar USDD ve FRAX de etkilendi EUR ile sabitlenmiş sabit paralar bile devam eden coşkudan ziyan gördü. CoinGecko’ya nazaran Circle tarafından üretilen Eurocoin (EUROC), Aka spot borsalarda 1,04 €’nun üzerine çıktı. Bu dramanın şimdiye kadarki en Üzücü mağdurları, merkezi olmayan stablecoin’ler. Tron (TRX) ekosistemi tarafından algoritmik olarak desteklenen bir stabilcoin olan USDD, kısaca 0,968 dolara düştü. Justin Sun, USDD’yi destekleyen bir varlık sepetine Çabucak yeni likidite enjekte etti. 1 milyar doların üzerinde bir kapitalizasyona sahip en Ufak hibrit stabilcoin olan Frax Finance (FRAX), 0,966 doların altına düştü. Hem USDD hem de FRAX, basın saatinden itibaren hala 1 doların altında süreç görüyor.
Yorum Yok