Kenya Şilini paha kaybetmeye devam ederken Kenya Merkez Bankası’ndan BTC’ye geçme teklifi geldi. Bu durum, Bitcoin benimsemesini değerli bir kilometre taşına ulaşabilir.
Merkez Bankası Lideri Patrick Njoroge, Bitcoin’in Kenya’nın devalüe olan ulusal para ünitesi sorunun çözebileceğini söyledi. Bu nedenle banka, temel para ünitesini Bitcoin’e çevirmek için çığır açan planları duyurdu.
Kenya Merkez Bankası Bitcoin’e mi geçecek?
Kenya’nın ulusal para ünitesi Kenya Şilini, 2010’dan bu yana ABD dolarına kıyasla pahasının yaklaşık %50’sini kaybettiği için uzun bir müddettir düşüş eğilimi gösteriyor. Sırf geçen yıl bile Şilin, dolara karşı neredeyse %10 düştü.
Ülkenin Merkez Bankası Lideri, COVID-19 salgınının görünen tesirlerinin yanı sıra; Memleketler arası Para Fonu’nu (IMF) Şilin’in zayıflamasından sorumlu tuttu. Sonuç olarak, kurum, ülkenin meselelerini çözmek için epey radikal bir plan önerdi: Bitcoin alanına girmek. Şimdiye kadar diğer hiçbir ülke bunu yapmadığı için bu türlü bir hareket riskli kabul edilebilirse de, Njoroge, BTC’nin Kenya’nın acısını sona erdirebileceğine inanıyor:
“Bitcoin’e geçme kararımız hem taktiksel hem de mantıklı. Para ünitemiz her vakit Kenya Şilininin çok pahalandığını tez eden IMF için adeta bir kum torbası olmuştur. Bu Kenya Şilini üzerinde çok fazla baskıya yol açtı. Bunun iktisat üzerinde olumsuz bir tesiri oldu. Çok fazla paha kaybediyoruz. Bitcoin buna bir son verecek.”
Njoroge, birincil kripto para ünitesinin Kenya’yı kayıplarından koruyacağına inanıyor. Ayrıyeten fiyatı yükseldikçe ülkenin ulusal borcunu bile düşüreceğine inandığını da belirtiyor.
Daha evvel hiçbir merkez bankası Bitcoin satın almadı
Geçtiğimiz yıl birçok büyük şirket ve kurum Bitcoin aldı, lakin bu satın alımlar şimdi merkez bankası evresine gelmedi. Hatta Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere ECB Lideri Christine Lagarde; kısa bir müddet evvel, bu türlü bir durumun “söz konusu olmadığını” söyledi.
Ancak Kenya, emsal durumdaki birçok ülkenin izleyebileceği bir örnek oluşturabilir.
Kenyalı bir ekonomist ve yoksulluk danışmanı olan Mihr Thakr da bu fikre katıldığını belirtti. Gelişmekte olan ülkelerin kripto para ünitesini hem bir gelir kaynağı olarak kullanabileceğini hem de baskıcı finansal sistemlere karşı bir duruş sağlayabileceğini belirtti:
“Kimse bir hükümetin birinci evvel Bitcoin alanına gireceğini beklemiyordu. Kenya hükümetinin bu atağı kripto para dünyasını şaşırttı. Daha fazla hükümetin bu hamleyi takip etmesini bekliyoruz. Lakin Kenya şimdiden herkesten bir adım önde.”
Kenya sahiden de Bitcoin kullanmaya geçerse bu durum; kripto para ünitesinin benimsenme oranı ve bedeli üzerinde ani ve dramatik bir tesir gösterebilir.
Yorum Yok