Özel bir İsviçre bankası Lombard Odier’e nazaran, inatçı enflasyon baskıları Federal Reserve’in yaz boyunca nema oranlarını yükseltmesine neden olabilir. Lakin bu, altının bütün vakitlerin en yüksek düzeylerine ulaşmasını engelleyemeyecek. UBS’e nazaran ise merkez bankaları altın almaya devam ettikçe altın fiyatı 2.200 dolara ulaşacak.
Lombard Odier: Altın fiyatı 2.100 dolara gidiyor
İsviçre bankası Lombard Odier, nihayet altın görünümünde, Yıl sonu fiyat maksadını bir evvelki amacı olan 1.940 dolardan 2.100 dolara yükseltti. Lombard Odier’in baş yatırım yetkilisi Stéphane Monier, artan nema oranlarına karşın, artan ekonomik belirsizliğin 2023 yılına kadar altını inançlı liman varlığı olarak desteklemeye devam etmesi gerektiğini kaydediyor. Raporda Monier, şu değerlendirmeleri yapıyor:
Kalıcı fiyat baskıları ve dünya çapında yavaşlayan ekonomiler, enflasyona nazaran ayarlanmış altın fiyatlarını 1980’lerin başındaki piyasa gerilimi, Avrupa devlet borç krizi ve Covid üzere geçmiş periyotlarla uyumlu düzeylere taşıdı. İleriye baktığımızda, resesyon riski, gerçek nema oranlarındaki kesin Doruk ve zayıflayan ABD dolarını görüyoruz. Bunlar da altına olan talebi etkileyecek. Hasebiyle, metalin yılın Geri kalanında daha yüksek süreç görme potansiyelini desteklemeye devam edecek.
Fed, 2024 başından Evvel nema indirimine gitmeyecek
Lombard Odier’in altınla ilgili yükseliş görüşü, altının 2.000 dolar civarında konsolide olduğu bir devirde geldi. Piyasalar, Federal Reserve’in önümüzdeki ay nema oranlarını 25 baz puan artıracağı fikrine alışıyor. Bu yüzden altın dengeli çıkarlar elde etmekte zorlanıyor. Piyasalar ayrıyeten mümkün bir nema indiriminin zamanlamasını yaz sonrasına ertelemeye başladı. Monier raporunda, manşet enflasyonun geçen yılın doruğundan keskin bir biçimde düşmesine karşın, değişken Besin ve güç fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun Daimi olarak yüksek kaldığını söylüyor. Buradan hareketle Monier, şu yorumu yapıyor:
Bu, Fed’in sıkılaştırmaya şimdilik Uzaklık vermesi için Fazla az neden olduğu manasına geliyor. Ayrıyeten, Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir nema artışı ve tahminen de Haziran yahut Temmuz’da birebir büyüklükte bir artış daha bekliyoruz. Beklentimiz, ABD nema oranlarının 2023 sonunda %3 civarındaki TÜFE ile %5,5 civarında Doruk yapacağı istikametinde. Ayrıyeten, Fed’in 2024 başından Evvel nema indirimine gitmeyeceğini öngörüyoruz.
Altın, portföy çeşitlendiricisi olmaya devam ediyor
Monier, var ortamda altının kısa vadede biraz Çok genişlemiş olabileceğini söylüyor. Lakin nihayet fiyat hareketine Karşın Değerli bir portföy çeşitlendiricisi olmaya devam ettiğini de belirtiyor. Dalgalı bir piyasada, opsiyon piyasaları aracılığıyla altın ticareti yaptığını da kelamlarına ekliyor. Monier, “Piyasa döngüsünün bu kademesinde, portföylerin nominal meblağının %3’ü için yaklaşık 1.900 ABD doları kullanım kıymetine sahip short Temmuz 2023 altın satım opsiyonları kullanıyoruz. Bu da bize altın fiyatı zayıfladığında portföy risklerimizi artırma imkanı sağlıyor.”
Altın fiyatı için ralli şimdi sona ermedi!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, 2023 yılında en düzgün performans gösteren varlıklar ortasında yer alıyor. Altın fiyatı 2.000 dolar civarında süreç görürken bugüne kadar %9,2 artış gösterdi. UBS, yayınladığı bir notta rallinin şimdi sona ermediğini belirtiyor. Bu bağlamda şu açıklamayı yapıyor:
Rallinin en Değerli özelliği, sağlam merkez bankası talebi ve finansal yatırımcıların piyasaya Geri dönmesi oldu. Borsa yatırım fonları (ETF’ler) ile vadeli süreç ve opsiyon piyasalarının tümü bir yıldan uzun bir müddettir en kuvvetli talebi kaydetti. Mart ayı neredeyse bir yıldır ETF’lerden net girişlerin yaşandığı birinci ay oldu.
Merkez bankası talebi ikinci dereceden bir altın fiyat itici gücü
UBS, merkez bankalarının altın alımlarının bir Yıl daha süreceğini öngörüyor. Bu Cin bir talep ekseriyetle fiyatları direkt etkilemez. Bununla birlikte, nihayet vakitlerde Şahit olunan rekor düzeyler yadsınamaz bir tesir bırakıyor. UBS, notta şu konulara dikkat çekiyor:
Geleneksel olarak, merkez bankası talebi ikinci dereceden bir fiyat itici gücü olarak kabul edilir. Zira satın alma faaliyeti ETF’ler, hedge fonlar ve diğer yatırım talepleriyle ilgili akışlarla tıpkı ölçeği nadiren karşılar. Lakin bütün bunlar 2022’de değişti. Merkez bankası alımları geçen Yıl güçlüydü. Merkez bankalarının Yekün talepteki hissesi 2011 ile 2019 ortasında %8-14 iken, 2022’de %23 oldu.
UBS, 83 merkez bankasının katıldığı HSBC Rezerv İdaresi Eğilimleri Anketi’ne atıfta bulunarak, iştirakçilerin üçte ikisinden fazlasının meslektaşlarının 2023’te altın varlıklarını artıracağını düşündüğünü ortaya koyuyor. Daha yüksek talebin iki anne nedeni jeopolitik ve yüksek enflasyon riskleri. Bu hususta ise şu açıklamayı yapıyor:
2023’e baktığımızda şu anne kadar resmi alımlar 120 metrik tondan Çok oldu. Bu süratle giderse yıllık alımlar 750 metrik ton civarında olacak. Bu, alım suratında bir yavaşlama manasına gelse de, bu düzeye ulaşılması halinde, geçen yılki 1.136 metrik tonluk rekorun akabinde tarihteki en yüksek ikinci Tertip olacak.
Yıl sonu altın fiyatı varsayımı: 2.100 dolar
Artan altın fiyatı nedeniyle talebin yavaşlaması mümkün. Lakin piyasa kaynaklı dalgalanma ve dolarsızlaşma eğilimi merkez bankalarını daha Çok altın almaya iten destekleyici faktörler olmaya devam edecek. Altın fiyatı yılın birinci dört ayında 150 dolar civarında tırmanadı. UBS, altının Yıl sonuna kadar 100 dolar daha kazanmasının mümkün olduğunu söylüyor. Notta, öngörüsünü şu halde Anlatım ediyor:
Portföy bağlamında altında alımı tercih ediyoruz. Ayrıyeten, fiyatların Aralık sonuna kadar 2.100 dolara ve Mart 2024 sonuna kadar 2.200 dolara ulaşacağını varsayım ediyoruz.
Yorum Yok